Woongroep Romolenpolder
Ontmoeting. Ontspanning. Samen eten. Er gebeurt veel in het Haarlemse Gemeenschappelijk Wonen Romolenpolder. Hierdoor zorgen de bewoners met elkaar voor een goede plek om te wonen: een fijn woonklimaat.
Haar grote stadstuin is daarbij een groene oase in een wijk met verder veel stenen. In die tuin komt u elkaar tegen voor een kop koffie, een eetgroep, op de trampoline of bij de kippen. Deze woongemeenschap biedt een mooie plek om te wonen en te zijn, voor volwassenen én kinderen.
Hier vindt u de woongroep
Gemeenschappelijk Wonen Romolenpolder ligt aan de Venkelstraat in Haarlem. Alle woningen en de ruimtes die iedereen mag gebruiken, bereikt u binnendoor: dus zonder jas en op sloffen.
Zo ontstond de woongroep
In 1990 is de bewonersvereniging Centraal Wonen Romolenpolder opgericht (nu: Gemeenschappelijk Wonen Romolenpolder). Doel? Zorgen voor een manier van wonen waarbij bewoners meer contact met elkaar hebben dan meestal in andere flats; een manier met respect voor ieders privéleven. ‘Centraal Wonen’ was toen al bekend dankzij het CW Drielandenhuis, maar dat had een lange wachtlijst.
Van uitproberen naar professioneel maken
In 1992 werd het gebouw opgeleverd, ontworpen in overleg met de nieuwe bewoners. Toen begon de tijd van uitproberen en ontdekken. Met vallen en opstaan leerde de groep hoe je een woongemeenschap bouwt: van samen beslissingen nemen en omgaan met ruimtes die ze samen gebruiken tot zorgen dat ieder tot zijn recht komt. De bewoners ontdekten steeds meer manieren om dit soepel te regelen en beheren het nu professioneler.
Zo ziet de woongroep eruit
- gebouw in de vorm van de letter L
- 4 verdiepingen
- grote tuin binnenin de L-vorm, voor alle bewoners
- 46 woningen met 2, 3, 4 of 5 kamers
- grote ruimte met keuken om samen te gebruiken
Dit mag u ook allemaal gebruiken
- logeerkamer
- kinderkamer
- wasmachineruimte
- 3 fietsenstallingen
Iedereen helpt mee
Voor het onderhoud van de tuin en gedeelde ruimtes zijn de bewoners samen verantwoordelijk. Daarom is de woongroep een vereniging met leden. Regelmatig houdt zij ledenvergaderingen. Verder zijn er allerlei commissies. Zoals:
- beheer- en tuincommissie
- activiteitengroep
- redactie van bewonersblad FF Centraal
Natuurlijk genieten we van de bloemen, planten, bomen en dieren in de tuin. Zo zijn er vaak aardbeien, frambozen en aalbessen die onze tuin in een Luilekkerland voor de kinderen veranderen! De kinderen die vorig jaar nog baby’s waren, hobbelen nu al weer buiten rond en als de ouders even niet kijken staan ze al bovenop de glijbaan!
– Hetty
Bijzonder: veel kans om samen iets te organiseren
Binnen de woongroep zijn veel mogelijkheden om samen activiteiten te organiseren. Dit kan in het klein of groter en geeft verbinding en burencontact. Iedere zomer organiseert de woongroep bijvoorbeeld een groot jaarfeest. Dat duurt de hele middag en avond. Via het bewonersblad houden de bewoners elkaar verder op de hoogte van lief, leed en eigen dierennieuws.
Voor wie: als u wilt meehelpen aan deze manier van wonen
Pré Wonen is de eigenaar van het gebouw. De vereniging mag zelf aan ons noemen wie ze wil dat er komt wonen. Heeft u belangstelling? Dan vraagt de vereniging eerst of u het leuk vindt om op deze manier met anderen te wonen. En of u ook zo betrokken bent dat u hier zelf aan mee wilt helpen. Daarna heeft de vereniging een manier om nieuwe bewoners uit de belangstellenden te kiezen.
Voorrang voor …?
In het begin woonden hier veel jonge gezinnen. Nu zijn de bewoners ouder geworden en zijn de kinderen de deur uit. Daarom geven de woongroep en wij de laatste jaren meer voorrang aan bepaalde leeftijdscategorieën. We kijken dan naar welke woning bij welke doelgroep past. De ligging en grootte spelen daarbij een belangrijke rol.
Zo meldt u zich aan
De vereniging organiseert af en toe een rondleiding door de gedeelde ruimtes, de tuin en een aantal woningen. Heeft u belangstelling om in deze woongroep te wonen? Neem dan contact op per e-mail. U vindt het e-mailadres via onderstaande knop.
Sint Maarten is net achter de rug. Wat een geluk dat wij het grootste gedeelte lekker binnen, droog en op onze sloffen kunnen lopen. Maar we gaan altijd ook éven naar buiten.
– Lorna